top of page
  • Writer's pictureProvence Paradise

Herinner me, Rozemarijn?

Updated: Apr 3, 2023


Click here for English

Laten we eens naar Rosemary kijken, een heerlijk aromatische vaste struik met een lange geschiedenis van praktisch en mystiek gebruik. Samen met lavendel en tijm is Rosemary lid van de mint-familie. Inheems in de Middellandse Zee en Azië, het is gemakkelijk te identificeren - onder normale omstandigheden groeit het tot ongeveer een meter, en soms zo hoog als twee meter. De donkergroene naaldachtige bladeren, ongeveer een centimeter lang, en de kenmerkende geur is onmiskenbaar.


 

Geschiedenis van rozemarijn

Rosemarijn is lang gedacht dat het geheugen te versterken, en wordt geassocieerd met herinnering en loyaliteit in de populaire cultuur. Historisch gezien is het om dezelfde reden in verband gebracht met zowel dood als bruiloften - herinnering. Rozemarijn werd door de oude Egyptenaren, Romeinen en Grieken als heilig beschouwd. Griekse geleerden vlechtten rozemarijn tijdens het studeren in hun haar, in de hoop hun geheugen te verbeteren.


In de Middeleeuwen, werd Rosemary gebruikt in huwelijksceremonies, als een hoofdartikel voor de bruid en takjes voor de bruidegom en gasten. In de 16e eeuw in Engeland, rijke koppels vaak begaafde bruiloftsgasten met een vergulde tak van rozemarijn. En Henry's 4e vrouw, Anne van Kleef, droeg een rozemarijnkrans op haar bruiloft. Er zijn veel verwijzingen naar rosemarijn in de werken van Shakespeare. Misschien is de meest bekende in Hamlet, wanneer Ophelia zegt: "Daar is rozemarijn, dat is ter herinnering. Bid, liefje, onthoud het! "


Folklore uit de 14e eeuw hield in dat Rozemarijnwortel "gezuurd in wijnazijn" kon worden gebruikt om de voeten van dieven te wassen om hun kracht te verzwelgen en te voorkomen dat ze stelen. Een interessante methode van misdaadpreventie!


In de 16e eeuw werden dunne platen van grote rozemarijnstruiken gebruikt om luiten en andere muziekinstrumenten te maken, evenals andere gereedschappen. De Fransen geloofden dat het kammen van haar met een rozemarijnhouten kam overmatige opwinding zou voorkomen. Het hout werd zo waardevol dat handelaren bekend stonden als vervanger van goedkoper hout, geparfumeerd met rozemarijnolie, voor niet-verdachte klanten.


Rozemarijn wordt nog steeds gebruikt ter nagedachtenis tijdens herdenkingen en begrafenissen in Europa en Australië.

 

Het medicinale gebruik van rozemarijn

De heerlijke geur van rosemarijn betekent vaak goed eten en feesten, maar het kan net zo goed het fysieke welzijn betekenen. In de traditionele geneeskunde is rozemarijn al lang een populair ingrediënt in tonics en smeersels.


In de 13e eeuw de koningin van Hongarije was verlamd, en er wordt gezegd dat ze genezen was door met rozemarijn doordrenkte wijn in haar ledematen te wrijven. Deze bereiding, bekend als Queen of Hungary Water, werd erg populair als een remedie voor jicht, huidproblemen, roos en om kaalheid te voorkomen.

In de 16e en 17e eeuw werd rosemarijn in apothekers verkocht als een remedie voor jicht en als hulpmiddel bij de spijsvertering. In Londen in 1603 geloofde men dat rosemarijn werd gedacht te beschermen tegen de builenpest. De prijs steeg tot zes shilling voor een handjevol (+/- 100 gr.), niet te sjofel toen de prijs van een heel "vet varken" slechts één shilling was. In 1888, de stad van Arnedillo in Spanje gecrediteerd rozemarijn rook met het redden van een pokken-epidemie. En historisch, brandden de Franse ziekenhuizen rozemarijn om de lucht te ontruimen en besmetting te verhinderen.

De therapeutische waarde van rosemarijn is bevestigd door modern medisch onderzoek. Het is bewezen dat het helpt het immuunsysteem te stimuleren, de bloedsomloop te verhogen en ontstekingen te verminderen. Het heeft ook antibacteriële, antischimmel- en antivirale eigenschappen.

In de Franse homeopathische geneeskunde wordt rosemarijn gebruikt voor allerlei soorten pijntjes. Franse homeopathische apotheken, herkenbaar aan hun groene kruis, aanbieden als remedie Rosemary-thee, rozemarijncrèmes en andere op Rosemary produkten gebaseerde.

Rozemarijn thee wordt gemaakt door de bladeren en de stengel van het rozemarijnkruid te brouwen en het biedt vele gezondheidsvoordelen:

  • Huidverzorging, dankzij de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen

  • Verbeterde bloedcirculatie, omdat het een anticoagulans is

  • Cognitieve functie, omdat bewezen is dat het geheugen stimuleert

  • Spijsverteringshulp, waarvan bekend is dat het een aantal spijsverteringsproblemen kan helpen

  • Anti-ontsteking, verlichting van artritis, spier- en gewrichtspijn

  • Pijnstilling, de functie van Rosemary lijkt op aspirine

  • Lever Tonic, verbetering van de gezondheid en functie van de lever

  • Stress Relief, het verlagen van de stresshormoonspiegels en het verminderen van angst

  • Circulation Booster, omdat het de bloedstroom stimuleert

  • Migraine-remedie, de geur van rozemarijn vermindert migraine symptomen

 

Natuurlijke persoonlijke verzorging met rozemarijn

Rrozemarijnolie werd voor het eerst geëxtraheerd in de 14e eeuw, toen het werd gebruikt om het beroemde water van de Queen of Hungary te maken. Tegenwoordig is rozemarijnolie een ingrediënt in veel toiletartikelen en huishoudelijke producten. Rosemarijn biedt vele voordelen voor de schoonheid - van het hydrateren van je huid tot het afweren van vrije radicalen.


Rozemarijn doodt bacteriën, virussen en schimmels, dus het is geweldig voor huidproblemen. De olie stimuleert de celvernieuwing om een ​​gezonde genezing te bevorderen, terwijl de huid wordt doordrenkt met vocht en de bloedsomloop van de huid wordt verbeterd. Je kunt Rosemary-thee als een scrub voor het hoofd gebruiken, waardoor het je haar helpt te verbeteren.

Het beroemde Franse aromatherapiebedrijf Florame een van de eerste bedrijven die biologische cosmetica ontwikkelt, biedt producten die met behulp van volledig natuurlijke processen en materialen, en veel ervan bevatten Rosemary (Romarin) uit de Provence zijn gemaakt. En L'Occitane dat werd opgericht om de tradities van de Provence te vieren, begon eigenlijk met het verkopen van een etherische olie van rozemarijn en lavendel op Provençale markten.

Om meer te lezen over de markten van de Provence, KLIK HIER

L'Occitane begon zeep te maken en blijft gevestigd in de stad Manosque in de Provence, en zijn eerste fabriek en boetiek werd geopend in het Provencaalse dorp Volx. Een andere Provençaalse onderneming, Pré de Provence beroemd om zijn traditionele, alle natuurlijke handgemaakte zeep, biedt een Rosemary Mint-zeepstaaf op basis van een recept uit 1828.

 

Rozemarijn in koken

Inheems in de Middellandse Zee, rozemarijn is onderdeel van de Franse keuken, zelfs voordat de Grieken en Romeinen, met hun eigen keukens, zo'n 2000 jaar geleden in Frankrijk aankwamen. Afgezien van Rosemary's gebruik als een kruid op zichzelf, het maakt deel uit van de belangrijkste kruidengroepen van Frankrijk, Les Fines Herbes en de Herbes de Provence.


Rozemarijnblaadjes hebben een scherpe, licht bittere smaak en worden over het algemeen spaarzaam gebruikt om voedingsmiddelen, met name lamsvlees, eend, kip, worst, zeevruchten, stoofschotels en soepen, samen met groenten zoals tomaten en wortelgroenten, evenals dranken, te gebruiken. Echt, het gebruik ervan in de keuken is vrijwel eindeloos, zoals je zult ontdekken wanneer je ermee experimenteert. Rozemarijn gebruiken, de bladeren van de stengel ontdoen en hakken. U kunt verse rozemarijn tot een week bewaren in de koelkast, gewikkeld in een vochtige papieren handdoek en in een plastic zak gedaan. Voeg late zomerstelen toe aan je hete grill om vlees te smeren met zijn smaak.

Hier zijn enkele typische Provençaalse gerechten die Rosemary benadrukken:

  • Tartelettes aux Mirabelles et au Romarin - kleine taarten gemaakt met de Mirabelle pruim van Frankrijk en op smaak gebracht met rozemarijn


  • Carré d'Agneau Rôti au Thym et au Romarin - lamsrack geroosterd met rozemarijn en tijm

  • 
Compote de Mangues au Romarin - mangocompote op smaak gebracht met rozemarijn


  • Mignon de Veau à la Fondue d'Oignon, Jus de Viande au Romarin - ossenhaas geserveerd op zeer goed gebakken uien, zoals een uienconfituur, en geserveerd met vleessappen op smaak gebracht met rozemarijn

  • 
Filet d'Agneau aux Senteurs d'Ail et Romarin, Écrasé de Patates Douces - lamsfilet filet gesmeerd met knoflook en rozemarijn en geserveerd met ruwe aardappelpuree

  • Fraîcheur de Melon en Mousse de Chèvre au Romarin - gekoelde meloen geserveerd met een Rosemary-gearomatiseerde mousse van geitenkaas

  • 
Calamars Grillés au Romarin, Salade de Roquettes et Copeaux de Parmesan - Rosemary-gegrilde inktvis geserveerd met rucola salade en geschoren parmezaan


  • Pêche Rôtie au Miel et Romarin - honing en rozemarijn-geroosterde perzik


Voor meer ideeën over de Provençaalse keuken en recepten, bekijk ons ​​volledige artikel over de iconische voedingsmiddelen van Zuid-Frankrijk KLIK HIER .

 

Rozemarijn in de Provence

Meestal bloeit rosemarijn in de lente en zomer in de Provence, maar wanneer het warm genoeg is, kunnen de planten constant bloeien. De kleine bloesems - wit, roze, paars of diepblauw - zijn erg aantrekkelijk voor bijen, wat resulteert in een aantal mooie lokale honing. Zoek naar Rozemarijnhoning en andere Rosemary-gebaseerde Provencale-producten op de prachtige voedselmarkten die overal in de Provence plaatsvinden.


Klik hier om meer te lezen over de markten van de Provence

Een heerlijke chocolatier uit de Provençaalse keuken, Joel Durand bevat Provençaalse rozemarijn in een aantal van zijn zoete lekkernijen: donkere chocolade en rozemarijnganache, gezouten boter en rozemarijnkaramel. Al meer dan 20 jaar maakt Joel unieke en heerlijke chocolaatjes met de hand in zijn atelier in St. Remy de Provence.


Als je je Provençaalse vakantie met kruiden als thema plant, Klik dan hier voor een aantal geweldige vakantie-ideeën!

 

Rozemarijn in Provence Paradise De volgende keer dat u de Provence in Zuid-Frankrijk bezoekt, kunt u overwegen om in een authentiek herenhuis te verblijven in plaats van in een hotel. Hier bij Provence Paradise Provence Paradise heeft elk van onze herenhuizen een eigen kruidentuin en we erg trots op onze winterharde rozemarijnplanten zijn.


Rozemarijn is een zeer winterharde plant die goed groeit van stekken, dus het is een van de eerste kruiden die we in onze herenhuistuinen hebben geplant. Terwijl je hier bent, besteed je enige tijd aan het leren kennen van deze prachtige planten.

De beste tijd om je rozemarijn te oogsten voor de heerlijke bladeren is 's ochtends, net nadat de dauw is verdampt. Je kunt rozemarijnstelen afknippen om vers te gebruiken of een bosje laten drogen. Hier zijn enkele ideeën over hoe u kunt profiteren van de rozemarijn in uw herenhuistuin:

  • Ademluchtverfrisser - steile rozemarijnblaadjes in heet water en gorgel ermee om bacteriën te verwijderen en uw ademhaling op natuurlijke wijze op te frissen

  • Drankjes - of het nu detoxwater, verfrissende zomerkoelers of verfijnde cocktails zijn, u zult genieten van de smaak die Rosemary aan uw dranken toevoegt


  • Haar - voeg toe aan uw shampoo voor de haar- en hoofdhuidvoordelen van Rosemary


  • Herbal Butter - voeg knoflook en rozemarijn toe aan zachte boter om je vlees, groenten en brood op te fleuren


  • Huishouden - voeg rozemarijnolie toe aan uw reinigingsproducten


  • Magie - probeer rozemarijn te branden om visioenen op te roepen, voor liefdespreuken en om binnenruimten van negativiteit vrij te maken. Leg gedroogde rozemarijn sachets onder je kussen om nachtmerries te verdrijven


  • Geheugen - inhaleer de geur van rozemarijn voor meditatie en concentratie

  • Sudder Pot - laat Rozemarijn zachtjes sudderen met water in een pan om je huis te laten ruiken. Voeg andere aromaten toe zoals je wilt


  • Thee - steile verse of gedroogde rozemarijnblaadjes en stelen in heet water en zoeten naar smaak

  • 
Azijn en olie - maak een eenvoudige azijn of olie-infusie om te gebruiken in je saladedressings en marinades, of als een onderdompelende saus voor knapperige broden

Verblijf in Provence Paradise in St. Remy de Provence en verken de lokale bezienswaardigheden op handige wijze en geniet van de culinaire specialiteiten.

Voor meer ideeën of voor het boeken van uw eigen vakantiewoning, Klik dan hier

bottom of page